Blog

Rodzaje olejów roślinnych 

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze roślinne znacznie lepiej wpływają na nasz organizm niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego? Składają się one w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oleje roślinne stosuje się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, ponieważ posiadają liczne właściwości odżywcze. Sprawdź, które z nich są najbardziej popularne, jakie mają zastosowanie i dlaczego warto ich używać. 

Co określamy mianem frytury?

Osoby niezwiązane z gastronomią zazwyczaj poprawnie kojarzą pojęcie frytury z procesem smażenia, jednak nie potrafią dokładnie powiedzieć, czym ona jest. Fryturą nazywamy tłuszcz jadalny o dużej odporności na wysokie  temperatury. Co warto o nim wiedzieć?

Jak powstaje olej rafinowany?

W ostatnich latach często można było usłyszeć stwierdzenie, że olej nierafinowany jest zdrowszy niż rafinowany. To nieprawda. Obecnie wielu dietetyków podkreśla, że rafinacja nie wpływa negatywnie na odżywcze wartości oleju, nie zmienia też profilu zwartych w nim cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Rafinowany olej zdecydowanie warto spożywać: cechuje się on m.in. wysoką zawartością witaminy E i steroli, które odpowiadają za obniżanie cholesterolu.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.