Blog

olej roślinny wykorzystywany w przemyśle

Zastosowanie olejów roślinnych poza przemysłem spożywczym

Oleje roślinne to nie tylko kluczowy składnik naszej diety, ale także coraz bardziej popularny surowiec wykorzystywany w innych gałęziach przemysłu. Sprzedaż oleju roślinnego znacząco rośnie zarówno na rynku spożywczym, jak i w tych sektorach, które również potrafią wykorzystać jego unikalne właściwości. Poznajmy zatem bliżej zastosowania olejów roślinnych, które mogą zaskoczyć niejednego z nas.

Czytaj więcej...

butelki z oliwa

Dlaczego olej najlepiej przechowywać w ciemnej butelce?

Olej spożywczy jest jednym z najważniejszych składników w diecie, w tym cennych tłuszczów. Aby zachować jego wartości odżywcze, ważne jest nie tylko wybieranie jakościowego produktu, ale także jego właściwe przechowywanie. Zobacz, dlaczego warto przechowywać go w ciemnej butelce.

Czytaj więcej...

olej słonecznikowy

Kwasy omega-6 w olejach a ich pozytywne właściwości zdrowotne

Nienasycone kwasy tłuszczone omega-3 i omega-6 stanowią niezwykle ważny produkt, wpływający pozytywnie na zdrowie człowieka. Ze względu na to, że organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować tych substancji, konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Najlepszym źródłem kwasów omega-6 są oleje roślinne, jak na przykład olej słonecznikowy, sojowy, rzepakowy czy kukurydziany. Warto pamiętać, że ich prozdrowotne właściwości w dużej mierze są uzależnione od proporcji tych dwóch kwasów.

Czytaj więcej...

Transport oleju

Jak powinno się przewozić olej?

Oleje roślinne są produktem spożywczym o bardzo szerokim zastosowaniu. Wykorzystuje się je zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i podczas gotowania w domu. Dzięki dużej różnorodności, jeżeli chodzi o rodzaje olejów, każdy może znaleźć typ dopasowany do swoich potrzeb. Aby ten produkt spożywczy zachował swoje cenne właściwości odżywcze, a także odpowiedni smak, aromat i wygląd, powinien zostać prawidłowo transportowany.

Czytaj więcej...

tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno - wszystko, co warto wiedzieć

Oleje są grupą produktów bardzo powszechnie wykorzystywanymi w kuchni. Znajdują zastosowanie zarówno w domach, jak i w profesjonalnych restauracjach czy innego rodzaju zakładach gastronomicznych. Do grupy tej zaliczane są różne rodzaje olejów, o odmiennych zastosowaniach i walorach smakowych. Ze względu na swoje właściwości coraz większym zainteresowaniem cieszą się oleje tłoczone na zimno.

Czytaj więcej...

frytura

Wady i zalety stosowania frytury

Prowadzenie własnego punktu gastronomicznego jest zadaniem, które wymaga szukania coraz nowszych i bardziej ekonomicznych rozwiązań. Nic więc dziwnego, że niesłabnącym zainteresowaniem cieszy się frytura. Czym ona jest? Jakie są jej wady i zalety? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

Olej roślinny

Utylizacja zużytego oleju roślinnego od A do Z

Oleje roślinne są wykorzystywane zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych. Oczywiście to właśnie w restauracjach używane są na ogromną skalę. Jak przebiega utylizacja dużych ilości zużytego oleju? I dlaczego należy ją przeprowadzać rozsądne? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

frytki w oleju

Co wybrać do smażenia frytek: olej czy fryturę?

Kto z nas nie kocha chrupiących, złocistych frytek? I choć dietetycy podkreślają, że nie są one do końca zdrowe, to mała przekąska raz na jakiś czas z pewnością świetnie poprawia humor. Jednak jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie frytek? Co wybrać: olej czy fryturę? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...