Blog

Jak powstaje olej rafinowany?

W ostatnich latach często można było usłyszeć stwierdzenie, że olej nierafinowany jest zdrowszy niż rafinowany. To nieprawda. Obecnie wielu dietetyków podkreśla, że rafinacja nie wpływa negatywnie na odżywcze wartości oleju, nie zmienia też profilu zwartych w nim cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Rafinowany olej zdecydowanie warto spożywać: cechuje się on m.in. wysoką zawartością witaminy E i steroli, które odpowiadają za obniżanie cholesterolu.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.