Blog

frytura

Wady i zalety stosowania frytury

Prowadzenie własnego punktu gastronomicznego jest zadaniem, które wymaga szukania coraz nowszych i bardziej ekonomicznych rozwiązań. Nic więc dziwnego, że niesłabnącym zainteresowaniem cieszy się frytura. Czym ona jest? Jakie są jej wady i zalety? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

Olej roślinny

Utylizacja zużytego oleju roślinnego od A do Z

Oleje roślinne są wykorzystywane zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych. Oczywiście to właśnie w restauracjach używane są na ogromną skalę. Jak przebiega utylizacja dużych ilości zużytego oleju? I dlaczego należy ją przeprowadzać rozsądne? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

frytki w oleju

Co wybrać do smażenia frytek: olej czy fryturę?

Kto z nas nie kocha chrupiących, złocistych frytek? I choć dietetycy podkreślają, że nie są one do końca zdrowe, to mała przekąska raz na jakiś czas z pewnością świetnie poprawia humor. Jednak jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie frytek? Co wybrać: olej czy fryturę? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

ciasto na blasze do pieczenia polewane olejem

Olej słonecznikowy a pieczenie w piekarniku

Coraz większa liczba Polaków zwraca uwagę na swoją dietę i na to, co pojawia się na ich talerzu. I bardzo dobrze! Rosnąca samoświadomość sprawia, że czujemy się zdrowi, a nasza kondycja ulega poprawie. Ważne jest jednak ciągłe zdobywanie coraz większej wiedzy na temat tego, co nam służy, a co nie. Czy olej słonecznikowy nadaje się do pieczenia w piekarniku? A jeśli tak to dlaczego? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

butelka oleju stojąca na talerzu

Czym jest olej rafinowany?

Olej jest jednym z podstawowych produktów, który gości w polskich domach. Zwiększająca się świadomość na temat żywienia sprawia jednak, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: jaki olej warto wybrać? Dyskusja toczy się przede wszystkim na temat tego, czy oleje rafinowane są dobre dla naszego zdrowia. Jaka jest prawda? I co warto wiedzieć o olejach rafinowanych? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

rzepak i olej rzepakowy

Co charakteryzuje nierafinowany olej rzepakowy?

Rozlewnie oleju spożywczego oferują wiele różnych produktów. W Internecie można znaleźć mnóstwo  informacji i porad dotyczące tego, które z nich nadają się do smażenia, a które należy stosować wyłącznie na zimno. Przed wyborem odpowiedniego produktu, warto zapoznać się z jego opisem. Jednym z częściej wybieranych tłuszczów jest nierafinowany olej rzepakowy. Czym się charakteryzuje, do czego można go używać i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Czytaj więcej...

rzepak oraz olej rzepakowy w słoiczku

Jak powstaje olej rzepakowy?

Olej rzepakowy jest jednym z popularniejszych tłuszczów. Duże zainteresowanie tym produktem wynika między innymi z jego niskiej ceny i dobroczynnych właściwości. Mowa tutaj przede wszystkim o tym, że jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego oraz kwasów omega-3 i omega-6. Mimo tego, że znajduje się w większości polskich kuchni, to nie każdy zastanawiał się, jak powstaje. Jak przebiega proces produkcji oleju rzepakowego?

Czytaj więcej...

butelki z tłuszczem do smażenia

Jaki skład i jakie proporcje powinna zawierać frytura, aby była dobra dla zdrowia?

Frytura cieszy się dużym zainteresowaniem w restauracjach i innych firmach z branży spożywczej. Nazywamy nią jadalny tłuszcz, który wyróżnia się znaczną odpornością na działanie wysokich temperatur. W praktyce oznacza to, że można na nim smażyć prawie dwa razy dłużej niż na zwykłym oleju palmowym. Na temat frytury krąży wiele kontrowersji. Niektórzy uważają, że jest niezdrowa. Jaki powinien być jej skład, aby była dobra dla zdrowia?

Czytaj więcej...