Blog

oleje spożywcze w szklanych butelkach

3 najzdrowsze oleje roślinne i ich właściwości

Rozlewnie oleju spożywczego produkują różnego rodzaju tłuszcze, a na temat wielu z nich krąży wiele kontrowersji. Które z nich nadają się do smażenia? Które można podawać jedynie na zimno? Które z nich mają korzystny wpływ na zdrowie, a które mogą zaszkodzić. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy zestawienie trzech najzdrowszych olejów roślinnych. Sprawdź, jakie mają właściwości.

Czytaj więcej...

frytura

Jakie zastosowanie ma frytura w przemyśle?

Fryturą nazywamy jadalny tłuszcz, który jest odporny na wysokie temperatury. Różni się od tradycyjnych olejów przede wszystkim wydajnością. Dzieje się tak, ponieważ wolniej się degraduje. Wszystko dzięki specjalnie opracowanemu składowi. Frytura świetnie się sprawdza wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba smażenia w dużej ilości oleju przez dłuższy czas. Do czego jest wykorzystywana w przemyśle?

Czytaj więcej...

butelki z olejami roślinnymi

Skład kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych a ich wpływ na zdrowie

Tłuszcze roślinne są bardzo często wykorzystywane do smażenia czy przygotowywania potraw na zimno. Charakteryzują się przede wszystkim tym, że zachowują płynną konsystencję w temperaturze pokojowej i są ekstrahowane z różnych części roślin, na przykład nasion, pestek, owoców albo kiełków. W olejach roślinnych możemy znaleźć między innymi kwasy tłuszczowe. Jaki jest ich skład i jak wpływają na zdrowie?

Czytaj więcej...

olej w butelkach plastikowych

Dlaczego olej jełczeje?

Olej, tak samo jak każdy inny produkt spożywczy, może wraz z biegiem czasu ulec zepsuciu. Oczywiście w przypadku bardzo długiego przechowywania jest to w zasadzie nieuniknione, ponieważ każda żywność posiada z góry określony termin przydatności. Warto jednak warto wiedzieć, jak nieco spowolnić ten proces. Czy wiesz, czym jest jełczenie i co powoduje jego powstawanie?

Czytaj więcej...

olej słonecznikowy

Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?

Nie ulega wątpliwości, że olej słonecznikowy jest jednym z najchętniej używanych tłuszczów w każdej kuchni. Przyjęło się, że jest on wysoce uniwersalny, dlatego wykorzystywany jest do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Wiele osób zastanawia się jednak, czy aby na pewno nadaje się on do smażenia.

Czytaj więcej...

rzepak

Korzyści ze stosowania oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych olejów roślinnych. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z nasion rzepaku, czyli rośliny hodowanej w Polsce. Jest to nie tylko świetne źródło tłuszczu, który jest niezbędnym makroskładnikiem diety, ale także wielu innych, cennych wartości odżywczych. Poznaj jego najważniejsze zalety!

Czytaj więcej...

olej spożywczy

Wartości odżywcze olejów spożywczych

Część osób utożsamia oleje spożywcze z dietetycznym grzechem. W rzeczywistości są one niezwykle potrzebne w codziennej diecie każdego człowieka. Tłuszcze to bowiem nie tylko nośniki smaku, które dodają potrawom wyjątkowych walorów. Są one zarazem niezbędnym makroskładnikiem odpowiednio zbilansowanej diety, a także źródłem wielu cennych wartości odżywczych.

Czytaj więcej...

olej

Czy olej nierafinowany jest tym samym co olej zimnotłoczony?

Oleje roślinne powinny być nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka. Z roku na rok zwiększa się świadomość społeczna dotycząca tego, jak komponować zbilansowaną dietę, dzięki której ludzki organizm ma dostarczane wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Dbając o to, co jesz, sprawiasz, że Twój organizm jest bardziej odporny, może prawidłowo rozwijać się i funkcjonować.

Czytaj więcej...