Co charakteryzuje nierafinowany olej rzepakowy?

Rozlewnie oleju spożywczego oferują wiele różnych produktów. W Internecie można znaleźć mnóstwo  informacji i porad dotyczące tego, które z nich nadają się do smażenia, a które należy stosować wyłącznie na zimno. Przed wyborem odpowiedniego produktu, warto zapoznać się z jego opisem. Jednym z częściej wybieranych tłuszczów jest nierafinowany olej rzepakowy. Czym się charakteryzuje, do czego można go używać i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Czy warto kupować olej rzepakowy? 

Mnogość opinii dotyczących tłuszczów sprawia, że wielu osobom trudno jest wybrać produkt do swojej kuchni. Rafinowany olej słonecznikowy, a może rzepakowy? W dzisiejszym wpisie zajmiemy się tym drugim. Należy o nim wiedzieć przede wszystkim, że jest pozyskiwany z nasion rzepaku, który jest z kolei jedną z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Co ciekawe, jest uważany za jeden z najzdrowszych olejów świata.

Jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-6 i omega-3, a jednocześnie ma najmniejszą zawartość nasyconych kwasów. Co więcej, stanowi bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mowa tutaj o prowitaminie A oraz witaminach E i K. Do zalet tego produktu możemy również zaliczyć fakt, że usprawnia funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów. Poza tym obniża ryzyko cukrzycy i poprawia kondycję skóry.

Olej rzepakowy nierafinowany czy rafinowany? 

Kolejną kwestią, którą trzeba wziąć pod uwagę, kupując tłuszcze, jest ta, czy są one rafinowane. Jest to proces, który pozwala polepszyć trwałość spożywczą oleju oraz zniwelować negatywny wpływ na walory smakowe po tłoczeniu na gorąco, a do tego substancja ma wówczas wyższą temperaturę dymienia. Jeśli chodzi o nierafinowany i rafinowany olej rzepakowy, to warto wiedzieć, że ten pierwszy charakteryzuje się ciemnożółtą barwą, gorzko-kwaśnym smakiem i intensywnym zapachem.

Drugi natomiast nie zmienia cech organoleptycznych produktów, do których jest dodawany. Olej nierafinowany jest mniej trwały, ponieważ zawiera substancje podatne na utlenianie. Tłuszcze nierafinowane najlepiej się sprawdzą do potraw na zimno, na przykład sosów i sałatek, natomiast rafinowane można wykorzystywać podczas gotowania, pieczenia i smażenia.