Blog

Co zaliczamy do olejów spożywczych?

Oleje spożywcze to oleje, uzyskiwane z roślin i służące do obróbki różnego rodzaju potraw. Najzdrowsze i najpopularniejsze są rafinowane oleje spożywcze:

Właściwości oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy jest jednym z najpopularniejszych produktów do przygotowania potraw smażonych oraz sosów do sałatek. Jego wykorzystanie to niezwykle korzystna opcja, ponieważ posiada wiele zdrowotnych właściwości pozytywnie wpływających na stan organizmu oraz samopoczucie. Wobec tego nie dziwi także to, że wykorzystywany jest jako komponent do tworzenia domowych, ekologicznych kosmetyków.

Fakty i mity na temat olejów roślinnych

Oleje roślinne stanowią podstawowy składnik naszej diety i są w niej niezbędne, a mimo to wokół nich narosło sporo mitów i nieporozumień. Szczególnie dużo mówi się o szkodliwości rafinowanego oleju rzepakowego; tymczasem jest to olej roślinny równie wartościowy, co olej słonecznikowy. Sprawdź, dlaczego warto w kuchni mieć go zawsze pod ręką.

Dystrybucja oleju krok po kroku

Wydawać by się mogło, że olej dystrybuowany jest tak, jak wiele innych artykułów spożywczych. Osoby z branży wiedzą jednak, że nie jest to prawdą. Podlega on bowiem pod przepisy „pakietu przewozowego”, gdyż jest tzw. towarem wrażliwym. O co chodzi?

Czy olej roślinny szkodzi zdrowiu?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się zbilansowaną dietą i zdrowym trybem życia. Jednak większość z nich nie ma wykształcenia dietetycznego, a podejmując decyzje zakupowe, kieruje się zaleceniami podanymi w plotkarskich magazynach, na przeróżnych forach internetowych czy po prostu reklamami produktów. Dlatego też często powtarzają one mity krążące o żywieniu, przez które zamiast odpowiednio bilansować swoją dietę, tylko ją pogarszają. Jednym z nich jest ten, mówiący, że olej roślinny szkodzi zdrowiu.

Oleje roślinne — przewóz towarów wrażliwych w systemie sent

Osoby spoza branży często nie zdają sobie sprawy z tego, że przewóz olejów spożywczych musi spełniać wymagania systemu monitorowania drogowego towarów (SENT). Nieprzestrzeganie procedur wiąże się z wysokimi karami, sięgającymi nawet  połowy wartości netto przewożonego towaru.

Różnice między olejem rafinowanym, a nierafinowanym

O tym, czym jest rafinacja, pisaliśmy dokładnie w poprzednich wpisach. Najprościej mówiąc, jest to proces oczyszczania oleju z wykorzystaniem różnego rodzaju środków, w tym chemicznych. Podczas rafinacji olej poddaje się działaniu wysokich temperatur, stąd powstało mylne twierdze, że niszczone są w nim pożądane dla zdrowia składniki, a oleje nierafinowane są zdrowsze. Jak jest naprawdę?

Oleje roślinne w gastronomii

Olej roślinny w gastronomii odpowiedzialny jest za wiele zadań, jednak przede wszystkim uznawany jest za rewelacyjny nośnik smaku. Dodaje on rewelacyjnego aromatu dressingom do sałatek, a także  pozwala na dokładne wysmażenie steka lub schabowego. Lokale gastronomiczne muszą jednak przykładać bardzo dużą wagę do wyboru oleju roślinnego. Ważne, by w kuchni restauracyjnej znalazł się zarówno olej, który idealnie nadaje się do smażenia, a więc charakteryzuje się wysokim stopniem dymienia, ale również taki, który można użyć do przygotowania sałatki. 

Rodzaje olejów roślinnych 

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze roślinne znacznie lepiej wpływają na nasz organizm niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego? Składają się one w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oleje roślinne stosuje się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, ponieważ posiadają liczne właściwości odżywcze. Sprawdź, które z nich są najbardziej popularne, jakie mają zastosowanie i dlaczego warto ich używać. 

Co określamy mianem frytury?

Osoby niezwiązane z gastronomią zazwyczaj poprawnie kojarzą pojęcie frytury z procesem smażenia, jednak nie potrafią dokładnie powiedzieć, czym ona jest. Fryturą nazywamy tłuszcz jadalny o dużej odporności na wysokie  temperatury. Co warto o nim wiedzieć?

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.