Blog

Czym cechuje się olej rzepakowy?

Kiedy mowa o zdrowych olejach, często mówi się o oleju lnianym, z oliwek czy kokosowym. Jednak także swojski olej rzepakowy jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy, które sprawdzają, że warto po niego sięgnąć. Olej rzepakowy powinien być składnikiem każdej zdrowej diety! Jakie są jego właściwości?

Olej w diecie. Co warto wiedzieć?

Z dnia na dzień coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia. Olej w diecie jest bardzo istotnym elementem. Tłuszcze pomagają usunąć zbędne produkty przemiany materii z naszych organizmów, dostarczają nam wielu cennych składników i są kaloryczne. Ważne więc jest stosowanie ich z umiarem. Co warto wiedzieć?

Olej słonecznikowy wysokooleinowy, właściwości i zastosowanie

Wysokooleinowe oleje słonecznikowe to oleje, zaliczane do grupy olejów spożywczych. Są one używane w gastronomii, do smażenia i obróbki określonych potraw. Sprawdź, czym się charakteryzują i jakie inne oleje spożywcze posiadamy w naszej ofercie.

Kryteria wyboru olejów roślinnych

To, jaki olej rafinowany wybierzemy; rzepakowy, słonecznikowy czy słonecznikowy wysokooleinowy, zależy przede wszystkim od celu, w jakim chcemy go użyć i od rodzaju potraw, jakie będziemy przygotowywać. Zapoznaj się z naszym krótkim przewodnikiem, aby wiedzieć, co stosować w swojej kuchni.

Co zaliczamy do olejów spożywczych?

Oleje spożywcze to oleje, uzyskiwane z roślin i służące do obróbki różnego rodzaju potraw. Najzdrowsze i najpopularniejsze są rafinowane oleje spożywcze:

Właściwości oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy jest jednym z najpopularniejszych produktów do przygotowania potraw smażonych oraz sosów do sałatek. Jego wykorzystanie to niezwykle korzystna opcja, ponieważ posiada wiele zdrowotnych właściwości pozytywnie wpływających na stan organizmu oraz samopoczucie. Wobec tego nie dziwi także to, że wykorzystywany jest jako komponent do tworzenia domowych, ekologicznych kosmetyków.

Fakty i mity na temat olejów roślinnych

Oleje roślinne stanowią podstawowy składnik naszej diety i są w niej niezbędne, a mimo to wokół nich narosło sporo mitów i nieporozumień. Szczególnie dużo mówi się o szkodliwości rafinowanego oleju rzepakowego; tymczasem jest to olej roślinny równie wartościowy, co olej słonecznikowy. Sprawdź, dlaczego warto w kuchni mieć go zawsze pod ręką.

Dystrybucja oleju krok po kroku

Wydawać by się mogło, że olej dystrybuowany jest tak, jak wiele innych artykułów spożywczych. Osoby z branży wiedzą jednak, że nie jest to prawdą. Podlega on bowiem pod przepisy „pakietu przewozowego”, gdyż jest tzw. towarem wrażliwym. O co chodzi?

Czy olej roślinny szkodzi zdrowiu?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się zbilansowaną dietą i zdrowym trybem życia. Jednak większość z nich nie ma wykształcenia dietetycznego, a podejmując decyzje zakupowe, kieruje się zaleceniami podanymi w plotkarskich magazynach, na przeróżnych forach internetowych czy po prostu reklamami produktów. Dlatego też często powtarzają one mity krążące o żywieniu, przez które zamiast odpowiednio bilansować swoją dietę, tylko ją pogarszają. Jednym z nich jest ten, mówiący, że olej roślinny szkodzi zdrowiu.

Oleje roślinne — przewóz towarów wrażliwych w systemie sent

Osoby spoza branży często nie zdają sobie sprawy z tego, że przewóz olejów spożywczych musi spełniać wymagania systemu monitorowania drogowego towarów (SENT). Nieprzestrzeganie procedur wiąże się z wysokimi karami, sięgającymi nawet  połowy wartości netto przewożonego towaru.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.