Blog

Olej roślinny jako paliwo? To możliwe

Wizja zasilania silnika diesla olejem roślinnym towarzyszy temu urządzeniu od samych jego początków: pierwsza w historii maszyna tego typu skonstruowana przez Rudolfa Diesla wykorzystywała olej z orzeszków ziemnych. Dziś, dwanaście dekad później, ta idea wciąż jest niezwykle popularna, co jakiś czas powracając w mediach. Uprzedzając pytania – tak, wykorzystanie oleju jadalnego jako paliwa do samochodu jest jak najbardziej możliwe. Co więcej, to rozwiązanie może okazać się całkiem opłacalne. 

Co to znaczy, że olej jest z pierwszego tłoczenia?

Kupując olej musimy nie tylko zdecydować czy będzie to olej rzepakowy, słonecznikowy czy też z innych mniej powszechnych źródeł tłuszczu. Producenci starają się wszędzie podkreślić wyjątkowość produktu wyszczególniając informacje na temat tłoczenia, rafinacji itp. - w związku z czym wybór staje się jeszcze bardziej skomplikowany. Szczególnie często podkreślony jest fakt, że dany olej pochodzi z pierwszego tłoczenia. W tym celu warto dowiedzieć się więcej o tym, o czym dokładnie informują nas etykiety na butelkach olejów spożywczych.

Olej słonecznikowy czy rzepakowy - który wybrać?

W każdej kuchni olej wykorzystywany jest praktycznie na co dzień - nie tylko do smażenia, ale także przy przygotowywaniu sałatek czy do samodzielnego wyrabiania majonezu. Jako konsumenci najczęściej wybieramy olej słonecznikowy oraz rzepakowy - wynika to z korzystnej ceny, dostępności produktu, a także jego właściwości. Podczas zakupu wiele osób zastanawia się, która z obu opcji jest lepszym wyborem. W związku z tym warto zgłębić charakterystykę każdego z nich, jak i również poznać podstawowe różnice.

Jakie normy musi spełniać frytura gastronomiczna?

Domeną wielu restauracji oraz barów szybkiej obsługi są smażone dania i różnego rodzaju przekąski. Co więcej, proces smażenia na głębokim tłuszczu jest podstawą kuchni z różnych zakątków świata - zarówno w Ameryce, jak i rejonach azjatyckich itd. W związku z tym lokale gastronomiczne muszą zadbać o odpowiednią jakość frytury. Jest to nie tylko istotne dla smaku potraw, ale przede wszystkim dla zdrowia obsługiwanych Klientów - dlatego w dalszej części wpisu skupimy się na wymogach, jakie musi spełniać profesjonalna kuchnia w związku z fryturą gastronomiczną.

Co wchodzi w skład olejów roślinnych?

Oleje roślinne są nie tylko na co dzień wykorzystywane w każdym gospodarstwie domowym, ale również w profesjonalnych lokalach gastronomicznych oraz przedsiębiorstwach przemysłowych, które wykorzystują tłuszcz do wytwarzania finalnych produktów spożywczych. W związku z tym warto dowiedzieć się nieco więcej na temat składu olejów roślinnych - tym bardziej że opinie na temat spożywania tłuszczu są niejednokrotnie podzielone.

Właściwości i zastosowania oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek, od Ejrox, jest bogata w nasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, a te z kolei ułatwiają przyswajanie retinolu i witaminy D oraz przyspieszają regenerację komórek. Oliwa z oliwek jest bogata w witaminy C, E, F, K, A oraz witaminy z grupy B i D. Zawiera żelazo, potas i fosfor. Jest więc bardzo zdrowa dla naszego organizmu. Zmniejsza stan zapalny i zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Obniża poziom cholesterolu w naszej krwi oraz wspiera serce przy chorobach układu krążenia.

Czym cechuje się olej rzepakowy?

Kiedy mowa o zdrowych olejach, często mówi się o oleju lnianym, z oliwek czy kokosowym. Jednak także swojski olej rzepakowy jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszczowe i witaminy, które sprawdzają, że warto po niego sięgnąć. Olej rzepakowy powinien być składnikiem każdej zdrowej diety! Jakie są jego właściwości?

Olej w diecie. Co warto wiedzieć?

Z dnia na dzień coraz więcej osób interesuje się zdrowym odżywianiem i zdrowym stylem życia. Olej w diecie jest bardzo istotnym elementem. Tłuszcze pomagają usunąć zbędne produkty przemiany materii z naszych organizmów, dostarczają nam wielu cennych składników i są kaloryczne. Ważne więc jest stosowanie ich z umiarem. Co warto wiedzieć?

Olej słonecznikowy wysokooleinowy, właściwości i zastosowanie

Wysokooleinowe oleje słonecznikowe to oleje, zaliczane do grupy olejów spożywczych. Są one używane w gastronomii, do smażenia i obróbki określonych potraw. Sprawdź, czym się charakteryzują i jakie inne oleje spożywcze posiadamy w naszej ofercie.

Kryteria wyboru olejów roślinnych

To, jaki olej rafinowany wybierzemy; rzepakowy, słonecznikowy czy słonecznikowy wysokooleinowy, zależy przede wszystkim od celu, w jakim chcemy go użyć i od rodzaju potraw, jakie będziemy przygotowywać. Zapoznaj się z naszym krótkim przewodnikiem, aby wiedzieć, co stosować w swojej kuchni.

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.