Blog

olej spożywczy

Wartości odżywcze olejów spożywczych

Część osób utożsamia oleje spożywcze z dietetycznym grzechem. W rzeczywistości są one niezwykle potrzebne w codziennej diecie każdego człowieka. Tłuszcze to bowiem nie tylko nośniki smaku, które dodają potrawom wyjątkowych walorów. Są one zarazem niezbędnym makroskładnikiem odpowiednio zbilansowanej diety, a także źródłem wielu cennych wartości odżywczych.

Czytaj więcej...

olej

Czy olej nierafinowany jest tym samym co olej zimnotłoczony?

Oleje roślinne powinny być nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka. Z roku na rok zwiększa się świadomość społeczna dotycząca tego, jak komponować zbilansowaną dietę, dzięki której ludzki organizm ma dostarczane wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Dbając o to, co jesz, sprawiasz, że Twój organizm jest bardziej odporny, może prawidłowo rozwijać się i funkcjonować.

Czytaj więcej...

oliwa

Olej czy oliwa - co wybrać?

Na temat tłuszczów, po jakie powinniśmy sięgać do przygotowywania naszych codziennych posiłków od lat krążą coraz to nowe teorie i mity. Czy wiemy więc, jak to jest naprawdę i co jest dla nas dobre? Czy powinniśmy postawić na oliwę z oliwek czy olej rzepakowy lub słonecznikowy? Które z tych rozwiązań wybrać i które sprawdzi się w naszej kuchni?

Czytaj więcej...

olej rzepakowy

Jakie potrawy przygotowywać na oleju rzepakowym, a jakie na słonecznikowym?

Choć zarówno rzepakowy, jak i słonecznikowy nazywamy olejami, to różnią się one od siebie wieloma parametrami, które sprawiają, że nadają się do przygotowywania konkretnych potraw.

Czytaj więcej...

olej

Zasady rozlewania olejów spożywczych

Oleje spożywcze są niezbędnym elementem każdej kuchni, niezależnie od kraju czy regionu. Praktycznie każdy z nas wykorzystuje różnego oleje. Tłuszcz, będący nośnikiem smaku stanowi dodatek do praktycznie każdej potrawy. Na zimno czy na ciepło, do smażenia, marynowania czy jako składnik dressingu – olej pozwala przenosić smak, jak również sprawia że potrawa jest bardziej sycąca. Oleje są skarbnicą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega 3 i 6. Ich spożywanie jest elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Każdy olej produkowany jest w odpowiednich dla niego warunkach, podobnie jest z rozlewaniem.

Czytaj więcej...

olej spożywczy

Nietypowe zastosowania olejów spożywczych

Oleje spożywcze w praktyce sprawdzają się nie tylko do przygotowywania potraw, jak się bowiem okazuje zakres ich zastosowań jest naprawdę szeroki.

Czytaj więcej...

olej z oliwek

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Tłuszcze są jednym z podstawowych elementów zdrowej diety. Jednym z najbardziej cenionych tłuszczy wśród konsumentów jest oliwa z oliwek, która korzystnie wpływa na organizm. Jest bogata w minerały, kwasy omega-3 i omega-6, a do tego zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego czy chorób związanych z wiekiem. Dodatkowo ma wiele zastosowań kulinarnych. Dzięki temu można na niej smażyć, dodawać ją do pizzy, sałatek czy przekąsek. W jaki sposób powstaje oliwa z oliwek?

Czytaj więcej...

oleje w kosmetykach

Oleje roślinne jako składniki kosmetyków

Oleje roślinne kojarzymy głównie z zastosowań spożywczych w naszych kuchniach albo restauracjach i barach. Służą przede wszystkim do smażenia warzyw, mięsa i wielu innych produktów. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że zastosowanie tych płynnych tłuszczów może być dużo szersze i coraz częściej wykorzystuje je przemysł kosmetyczny. Dobroczynne właściwości olejów doceniane są szczególnie przez producentów kosmetyków naturalnych. Dlatego warto dowiedzieć się, co tak cennego w nich się znajduje.

Czytaj więcej...