Tłoczenie oleju na zimno - wszystko, co warto wiedzieć
Oleje są grupą produktów bardzo powszechnie wykorzystywanymi w kuchni. Znajdują zastosowanie zarówno w domach, jak i w profesjonalnych restauracjach czy innego rodzaju zakładach gastronomicznych. Do grupy tej zaliczane są różne rodzaje olejów, o odmiennych zastosowaniach i walorach smakowych. Ze względu na swoje właściwości coraz większym zainteresowaniem cieszą się oleje tłoczone na zimno.
Jakie są najważniejsze informacje na temat tłoczenia olejów na zimno?
Dzięki procesowi tłoczenia na zimno pozyskuje się zdrowe tłuszcze. Tą metodą można pozyskiwać olej z roślin, w których składzie znajduje się minimum 15% tłuszczu. Podczas tłoczenia na zimno nie oddziałuje się wysoką temperaturą, dzięki czemu olej zachowuje wszystkie najcenniejsze właściwości i witaminy. Producenci oleju roślinnego wytwarzanego na zimno wykorzystują do produkcji specjalne prasy ślimakowe. Tłoczenie na zimno odbywa się w temperaturze nieprzekraczającej 50 stopni Celsjusza. Niezwykle ważne jest również dobranie odpowiedniej ilości obrotów ślimaka względem ciśnienia prasy.
Oleje tłoczone na zimno zachowują swój smak i aromat, a także cenne właściwości zdrowotne. Są one bogactwem kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6, jak również witamin A, D, E i C. Tego rodzaju oleje stosuje się jako dodatek do dressingów i sałatek – ze względu na niską temperaturę dymienia nie zaleca się ich stosowania do smażenia. Do obróbki termicznej lepiej sprawdzi się rafinowany olej rzepakowy, tłoczony metodą przemysłową.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat tłoczenia olejów na zimno?
Chociaż oleje tłoczone na zimno charakteryzują się naprawdę wysoką jakością, to niestety sam proces nie jest zbyt wydajny. Do uzyskania 1 litra oleju zużywa się około 3 kilogramów nasion. To z kolei wpływa na cenę tego typu tłuszczy.