Rafinowany olej rzepakowy

Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych olejów na świecie - to zasługa zarówno jego stosunkowo niskiej ceny, jak również dobroczynnych właściwości, o których na co dzień zapominamy. Olej z rzepaku stanowi doskonałe źródło kwasu oleinowego oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli kwasów omega-3 i omega-6. Dodatkowo, niewielka ilość znajdujących się w nim nasyconych kwasów tłuszczowych i obecność dużej dawki ich nienasyconych odpowiedników sprawia, że olej rzepakowy jest nie tylko niezastąpiony w kuchni, ale również w naszej codziennej diecie.


Warto również pamiętać, że olej poddany rafinacji wcale nie odbiega jakościowo od tego, który jest tłoczony na zimno. Wyniki niezależnych badań potwierdzają, że obie odmiany cechują się bardzo zbliżoną zawartością kwasów omega-3, które są nieocenione w walce o lepsze zdrowie - pomagają nie tylko dbać o nasze serce, ale mają również działanie przeciwnowotworowe i spowalniają proces starzenia się komórek.

Proces rafinacji pomaga usuwać wszelkie niepożądane zanieczyszczenia, poprawiając tym samym stabilność oleju. Z kolei eliminacja tzw. katalizatorów utleniania pozwala na dłuższe przechowywanie produktu, bez obaw o utratę jego walorów odżywczych czy kulinarnych. Rafinowany olej rzepakowy posiada też większą odporność na obróbkę termiczną - oznacza to, że można go bezpiecznie wykorzystywać do smażenia nawet w bardzo wysokich temperaturach.


W naszej ofercie znajdziesz rafinowany olej rzepakowy:

  • luzem (dostawy autocysterną, kontenerami IBC),
  • w butelkach (0,5l, 1l, 3l, 5l),
  • w pojemnikach (10l i 20l).

 

Rafinowany olej rzepakowy

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.