Rafinowany olej słonecznikowy

Słonecznikowy to, zaraz obok rzepakowego, najczęściej używany olej w naszym kraju. Ze względu na swój wyjątkowy skład, czyli przede wszystkim wysoką zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, oraz cennych fitosteroli, znajduje zastosowanie nie tylko w naszych kuchniach. Coraz częściej wykorzystuje się go bowiem w kosmetyce, jako krem czy balsam, a także w medycynie naturalnej.


Rafinowany olej słonecznikowy cechuje się o wiele wyższą temperaturą dymienia, niż ten, który jest tłoczony na zimno. W praktyce oznacza to, że jest on zbliżony swoimi parametrami do innych olei roślinnych i bez obaw może być stosowany do smażenia potraw. Należy bowiem pamiętać, że olej słonecznikowy nie poddawany rafinacji, choć powszechnie używany do obróbki termicznej, najlepiej sprawdza się na zimno - w sałatkach czy dressingach.

Proces rafinacji sprawia, że olej słonecznikowy można bezpiecznie używać nawet w wysokich temperaturach i nie trzeba się przy tym martwić o wytwarzanie kancerogennych związków po jego podgrzaniu. Ponadto olej rafinowany jest pozbawiony wszelkich niepożądanych zanieczyszczeń, które mogły dostać się do słonecznika zarówno w czasie uprawy i suszenia, jak i przechowywania. Dzięki temu olej jest czysty, klarowny i posiada jednolity kolor. Co więcej, nie zmienia smaku dań i umożliwia dłuższe przechowywanie - bez strat swoich wartości odżywczych czy kulinarnych.


W naszej ofercie znajdziesz rafinowany olej słonecznikowy:

  • luzem (dostawy autocysterną, kontenerami IBC),
  • w butelkach (1l, 5l),
  • w pojemnikach (10l i 20l).

 

olej słonecznikowy

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.