Rafinowany olej słonecznikowy

W zakres usług świadczonych przez firmę ERJOX wchodzi dystrybucja rafinowanego oleju słonecznikowego. To, zaraz obok rzepakowego, najczęściej używany olej w naszym kraju. Ze względu na swój wyjątkowy skład, czyli przede wszystkim wysoką zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, oraz cennych fitosteroli, znajduje zastosowanie nie tylko w naszych kuchniach. Coraz częściej wykorzystuje się go bowiem w kosmetyce, jako krem czy balsam, a także w medycynie naturalnej.

Rafinowany olej słonecznikowy cechuje się o wiele wyższą temperaturą dymienia niż ten, który jest tłoczony na zimno. W praktyce oznacza to, że jest on zbliżony swoimi parametrami do innych olejów roślinnych i bez obaw może być stosowany do smażenia potraw. Należy bowiem pamiętać, że olej słonecznikowy nie poddawany rafinacji, choć powszechnie używany do obróbki termicznej, najlepiej sprawdza się na zimno – w sałatkach czy dressingach.

Proces rafinacji sprawia, że olej słonecznikowy może być bezpiecznie używany nawet w wysokich temperaturach i nie trzeba się przy tym martwić o wytwarzanie kancerogennych związków po jego podgrzaniu. Ponadto olej rafinowany jest pozbawiony wszelkich niepożądanych zanieczyszczeń, które mogły dostać się do słonecznika zarówno w czasie uprawy i suszenia, jak i przechowywania. Dzięki temu olej jest czysty, klarowny i posiada jednolity kolor. Co więcej, nie zmienia smaku dań i można go dłużej przechowywać – bez obaw o utratę wartości odżywczych czy kulinarnych.


Zajmujemy się dystrybucją oleju słonecznikowego w następującej formie:

  • luzem (dostawy autocysterną, kontenerami IBC),
  • w butelkach (1 l, 5 l),
  • w pojemnikach (10 l i 20 l).

 

olej słonecznikowy