Blog

olej słonecznikowy

Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?

Nie ulega wątpliwości, że olej słonecznikowy jest jednym z najchętniej używanych tłuszczów w każdej kuchni. Przyjęło się, że jest on wysoce uniwersalny, dlatego wykorzystywany jest do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Wiele osób zastanawia się jednak, czy aby na pewno nadaje się on do smażenia.

Czytaj więcej...

rzepak

Korzyści ze stosowania oleju rzepakowego

Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych olejów roślinnych. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z nasion rzepaku, czyli rośliny hodowanej w Polsce. Jest to nie tylko świetne źródło tłuszczu, który jest niezbędnym makroskładnikiem diety, ale także wielu innych, cennych wartości odżywczych. Poznaj jego najważniejsze zalety!

Czytaj więcej...

olej spożywczy

Wartości odżywcze olejów spożywczych

Część osób utożsamia oleje spożywcze z dietetycznym grzechem. W rzeczywistości są one niezwykle potrzebne w codziennej diecie każdego człowieka. Tłuszcze to bowiem nie tylko nośniki smaku, które dodają potrawom wyjątkowych walorów. Są one zarazem niezbędnym makroskładnikiem odpowiednio zbilansowanej diety, a także źródłem wielu cennych wartości odżywczych.

Czytaj więcej...

olej

Czy olej nierafinowany jest tym samym co olej zimnotłoczony?

Oleje roślinne powinny być nieodłącznym elementem zdrowej diety każdego człowieka. Z roku na rok zwiększa się świadomość społeczna dotycząca tego, jak komponować zbilansowaną dietę, dzięki której ludzki organizm ma dostarczane wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy. Dbając o to, co jesz, sprawiasz, że Twój organizm jest bardziej odporny, może prawidłowo rozwijać się i funkcjonować.

Czytaj więcej...

oliwa

Olej czy oliwa - co wybrać?

Na temat tłuszczów, po jakie powinniśmy sięgać do przygotowywania naszych codziennych posiłków od lat krążą coraz to nowe teorie i mity. Czy wiemy więc, jak to jest naprawdę i co jest dla nas dobre? Czy powinniśmy postawić na oliwę z oliwek czy olej rzepakowy lub słonecznikowy? Które z tych rozwiązań wybrać i które sprawdzi się w naszej kuchni?

Czytaj więcej...

olej rzepakowy

Jakie potrawy przygotowywać na oleju rzepakowym, a jakie na słonecznikowym?

Choć zarówno rzepakowy, jak i słonecznikowy nazywamy olejami, to różnią się one od siebie wieloma parametrami, które sprawiają, że nadają się do przygotowywania konkretnych potraw.

Czytaj więcej...

olej

Zasady rozlewania olejów spożywczych

Oleje spożywcze są niezbędnym elementem każdej kuchni, niezależnie od kraju czy regionu. Praktycznie każdy z nas wykorzystuje różnego oleje. Tłuszcz, będący nośnikiem smaku stanowi dodatek do praktycznie każdej potrawy. Na zimno czy na ciepło, do smażenia, marynowania czy jako składnik dressingu – olej pozwala przenosić smak, jak również sprawia że potrawa jest bardziej sycąca. Oleje są skarbnicą niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega 3 i 6. Ich spożywanie jest elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Każdy olej produkowany jest w odpowiednich dla niego warunkach, podobnie jest z rozlewaniem.

Czytaj więcej...

olej spożywczy

Nietypowe zastosowania olejów spożywczych

Oleje spożywcze w praktyce sprawdzają się nie tylko do przygotowywania potraw, jak się bowiem okazuje zakres ich zastosowań jest naprawdę szeroki.

Czytaj więcej...