Blog

olej spożywczy

Nietypowe zastosowania olejów spożywczych

Oleje spożywcze w praktyce sprawdzają się nie tylko do przygotowywania potraw, jak się bowiem okazuje zakres ich zastosowań jest naprawdę szeroki.

Czytaj więcej...

olej z oliwek

Jak powstaje oliwa z oliwek?

Tłuszcze są jednym z podstawowych elementów zdrowej diety. Jednym z najbardziej cenionych tłuszczy wśród konsumentów jest oliwa z oliwek, która korzystnie wpływa na organizm. Jest bogata w minerały, kwasy omega-3 i omega-6, a do tego zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego czy chorób związanych z wiekiem. Dodatkowo ma wiele zastosowań kulinarnych. Dzięki temu można na niej smażyć, dodawać ją do pizzy, sałatek czy przekąsek. W jaki sposób powstaje oliwa z oliwek?

Czytaj więcej...

oleje w kosmetykach

Oleje roślinne jako składniki kosmetyków

Oleje roślinne kojarzymy głównie z zastosowań spożywczych w naszych kuchniach albo restauracjach i barach. Służą przede wszystkim do smażenia warzyw, mięsa i wielu innych produktów. Nie zawsze jednak zdajemy sobie sprawę, że zastosowanie tych płynnych tłuszczów może być dużo szersze i coraz częściej wykorzystuje je przemysł kosmetyczny. Dobroczynne właściwości olejów doceniane są szczególnie przez producentów kosmetyków naturalnych. Dlatego warto dowiedzieć się, co tak cennego w nich się znajduje.

Czytaj więcej...

kwasy omega 3

Kwasy Omega-3 jako składnik olejów

Kwasy omega-3 są to związki, wykazujące właściwości zdrowotne. Doskonale wpływają na prawidłowy przebiegu wielu procesów życiowych: wspomagają pracę serca i układ krążenia; regulują poziom dobrego cholesterolu, chronią żyły i tętnice przed miażdżycą, czyli zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia; zapewniają prawidłową pracę mózgu, układu nerwowego, narząd wzroku. Mają pośredni wpływ na krzepnięcie krwi, reakcje naczynioruchowe i układu odpornościowego; zwężanie oskrzeli, zróżnicowanie komórek.

Czytaj więcej...

olej

Możliwa ilość uzyskania oleju z 1 tony ziarna rzepaku podczas tłoczenia ?

W procesie tłoczenia z jednej tony ziaren rzepaku uzyskać można aż trzysta trzydzieści trzy litry oleju. Wyróżnić można dwa sposoby tłoczenia oleju: na zimno i na gorąco. Sprawdź, na czym polega każdy z nich i jakie zalety ma rzepakowy olej tłoczony.

Czytaj więcej...

przechowywanie oleju

Jak przechowywać oleje spożywcze?

Oleje spożywcze wymagają szczególnego przechowywania. Zanim jednak odpowiemy na pytanie, jak przechowywać oleje spożywcze, sprawdźmy, jakie produkty się do nich zaliczają.

Czytaj więcej...

oleje nierafinowane

Charakterystyka olejów nierafinowanych

Przyglądając się olejom na półkach sklepowych, często nie wiemy, który z nich wybrać. Różnią się one przede wszystkim surowcami, z których zostały wytworzone. Jednak często na butelce widnieje informacja, że olej jest rafinowany lub nierafinowany. Nie każdy wie, co to oznacza i który produkt wybrać biorąc pod uwagę właśnie tę cechę. Dlatego dziś chcielibyśmy krótko scharakteryzować oleje nierafinowane.

Czytaj więcej...

smażenie

Jakie tłuszcze nadają się do smażenia?

Zarówno w domowym zastosowaniu, jak i w gastronomii oraz w przetwórstwie spożywczym wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu do smażenia ma znaczenie. Smażenie to nadal jeden z najchętniej stosowanych sposobów obróbki termicznej różnego rodzaju produktów spożywczych. Wyjaśniamy, jakie tłuszcze nadają się do smażenia i na co zwrócić uwagę podczas wyboru dostępnych na rynku produktów.

Czytaj więcej...