Skład kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych a ich wpływ na zdrowie

Tłuszcze roślinne są bardzo często wykorzystywane do smażenia czy przygotowywania potraw na zimno. Charakteryzują się przede wszystkim tym, że zachowują płynną konsystencję w temperaturze pokojowej i są ekstrahowane z różnych części roślin, na przykład nasion, pestek, owoców albo kiełków. W olejach roślinnych możemy znaleźć między innymi kwasy tłuszczowe. Jaki jest ich skład i jak wpływają na zdrowie?

Jakie kwasy tłuszczowe znajdują się w oleju rzepakowym? 

Jednym z popularniejszych tłuszczów z nasion czy owoców wykorzystywanych w gastronomii jest bez wątpienia rafinowany olej rzepakowy. Rozlewnie oleju spożywczego produkują go naprawdę dużo. Jego popularność wynika przede wszystkim z niskiej ceny oraz dobroczynnych właściwości. Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, które zawiera, to w jego składzie można znaleźć przede wszystkim:

  • kwas oleinowy, który bierze udział w procesie przemiany materii, obniża cholesterol i trójglicerydy we krwi,
  • omega-3, czyli kwasy, które zapobiegają nowotworom (zwłaszcza rakowi piersi i prostaty), regulują poziom trójglicerydów we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawałów mięśnia sercowego i innych chorób serca,
  • omega-6, czyli kwasy, które stanowią ważny budulec komórek, wpływają korzystnie na stan skóry oraz przyczyniają się do produkcji hormonów.

Kwasy tłuszczowe w oleju słonecznikowym 

Olej słonecznikowy to obok wcześniej omawianego rzepakowego jeden z częściej wykorzystywanych tłuszczów w Polsce. Produkt cieszy się dużym zainteresowaniem, ponieważ rafinowany olej słonecznikowy może być bez obaw używany do smażenia potraw. W ich składzie znajduje się między innymi kwas linolowy, który skutecznie zapobiega rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, a także utlenianiu się cholesterolu, co z kolei przekłada się na zapobieganie tworzeniu się blaszki miażdżycowej.

W składzie rafinowanych i nierafinowanych olejów słonecznikowych jest też lecytyna, która wpływa korzystnie na pamięć i wspiera zdolność myślenia oraz karotenoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, co w praktyce oznacza, że chronią komórki przed uszkodzeniami, a do tego wzmacniają system immunologiczny i poprawiają kondycję skóry. Podsumowując, dobrej jakości oleje roślinne zawierają mnóstwo kwasów tłuszczowych, które mają korzystny wpływ na zdrowie, dlatego warto mieć je w swojej kuchni.