Blog

olej

Charakterystyka olejów wysokooleinowych

Oleje wysokooleinowe zdobywają coraz większą popularność w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Kluczem do sukcesu tych olejów są ich prozdrowotne wartości odżywcze oraz trwałość i stabilność pod wpływem wysokiej temperatury.

Czytaj więcej...

produkcja oleju

Dlaczego wysoka temperatura wpływa negatywnie na jakość oleju?

Wysokie temperatury mogą mieć negatywny wpływ na jakość oleju roślinnego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zastosowanie odpowiedniego procesu tłoczenia na zimno jest kluczowe dla zachowania wartości odżywczych i smaku we wszystkich rodzajach olejów. W tym wpisie przeanalizujemy dlaczego wysokie temperatury wpływają negatywnie na jakość oleju, badając proces tłoczenia na zimno, utlenianie oraz degradację wartości odżywczych.

Czytaj więcej...

olej roślinny wykorzystywany w przemyśle

Zastosowanie olejów roślinnych poza przemysłem spożywczym

Oleje roślinne to nie tylko kluczowy składnik naszej diety, ale także coraz bardziej popularny surowiec wykorzystywany w innych gałęziach przemysłu. Sprzedaż oleju roślinnego znacząco rośnie zarówno na rynku spożywczym, jak i w tych sektorach, które również potrafią wykorzystać jego unikalne właściwości. Poznajmy zatem bliżej zastosowania olejów roślinnych, które mogą zaskoczyć niejednego z nas.

Czytaj więcej...

butelki z oliwa

Dlaczego olej najlepiej przechowywać w ciemnej butelce?

Olej spożywczy jest jednym z najważniejszych składników w diecie, w tym cennych tłuszczów. Aby zachować jego wartości odżywcze, ważne jest nie tylko wybieranie jakościowego produktu, ale także jego właściwe przechowywanie. Zobacz, dlaczego warto przechowywać go w ciemnej butelce.

Czytaj więcej...

olej słonecznikowy

Kwasy omega-6 w olejach a ich pozytywne właściwości zdrowotne

Nienasycone kwasy tłuszczone omega-3 i omega-6 stanowią niezwykle ważny produkt, wpływający pozytywnie na zdrowie człowieka. Ze względu na to, że organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować tych substancji, konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Najlepszym źródłem kwasów omega-6 są oleje roślinne, jak na przykład olej słonecznikowy, sojowy, rzepakowy czy kukurydziany. Warto pamiętać, że ich prozdrowotne właściwości w dużej mierze są uzależnione od proporcji tych dwóch kwasów.

Czytaj więcej...

Transport oleju

Jak powinno się przewozić olej?

Oleje roślinne są produktem spożywczym o bardzo szerokim zastosowaniu. Wykorzystuje się je zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i podczas gotowania w domu. Dzięki dużej różnorodności, jeżeli chodzi o rodzaje olejów, każdy może znaleźć typ dopasowany do swoich potrzeb. Aby ten produkt spożywczy zachował swoje cenne właściwości odżywcze, a także odpowiedni smak, aromat i wygląd, powinien zostać prawidłowo transportowany.

Czytaj więcej...

tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno - wszystko, co warto wiedzieć

Oleje są grupą produktów bardzo powszechnie wykorzystywanymi w kuchni. Znajdują zastosowanie zarówno w domach, jak i w profesjonalnych restauracjach czy innego rodzaju zakładach gastronomicznych. Do grupy tej zaliczane są różne rodzaje olejów, o odmiennych zastosowaniach i walorach smakowych. Ze względu na swoje właściwości coraz większym zainteresowaniem cieszą się oleje tłoczone na zimno.

Czytaj więcej...

frytura

Wady i zalety stosowania frytury

Prowadzenie własnego punktu gastronomicznego jest zadaniem, które wymaga szukania coraz nowszych i bardziej ekonomicznych rozwiązań. Nic więc dziwnego, że niesłabnącym zainteresowaniem cieszy się frytura. Czym ona jest? Jakie są jej wady i zalety? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...