Blog

Transport oleju

Jak powinno się przewozić olej?

Oleje roślinne są produktem spożywczym o bardzo szerokim zastosowaniu. Wykorzystuje się je zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i podczas gotowania w domu. Dzięki dużej różnorodności, jeżeli chodzi o rodzaje olejów, każdy może znaleźć typ dopasowany do swoich potrzeb. Aby ten produkt spożywczy zachował swoje cenne właściwości odżywcze, a także odpowiedni smak, aromat i wygląd, powinien zostać prawidłowo transportowany.

Czytaj więcej...

tłoczenie oleju na zimno

Tłoczenie oleju na zimno - wszystko, co warto wiedzieć

Oleje są grupą produktów bardzo powszechnie wykorzystywanymi w kuchni. Znajdują zastosowanie zarówno w domach, jak i w profesjonalnych restauracjach czy innego rodzaju zakładach gastronomicznych. Do grupy tej zaliczane są różne rodzaje olejów, o odmiennych zastosowaniach i walorach smakowych. Ze względu na swoje właściwości coraz większym zainteresowaniem cieszą się oleje tłoczone na zimno.

Czytaj więcej...

frytura

Wady i zalety stosowania frytury

Prowadzenie własnego punktu gastronomicznego jest zadaniem, które wymaga szukania coraz nowszych i bardziej ekonomicznych rozwiązań. Nic więc dziwnego, że niesłabnącym zainteresowaniem cieszy się frytura. Czym ona jest? Jakie są jej wady i zalety? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

Olej roślinny

Utylizacja zużytego oleju roślinnego od A do Z

Oleje roślinne są wykorzystywane zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych. Oczywiście to właśnie w restauracjach używane są na ogromną skalę. Jak przebiega utylizacja dużych ilości zużytego oleju? I dlaczego należy ją przeprowadzać rozsądne? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

frytki w oleju

Co wybrać do smażenia frytek: olej czy fryturę?

Kto z nas nie kocha chrupiących, złocistych frytek? I choć dietetycy podkreślają, że nie są one do końca zdrowe, to mała przekąska raz na jakiś czas z pewnością świetnie poprawia humor. Jednak jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie frytek? Co wybrać: olej czy fryturę? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

ciasto na blasze do pieczenia polewane olejem

Olej słonecznikowy a pieczenie w piekarniku

Coraz większa liczba Polaków zwraca uwagę na swoją dietę i na to, co pojawia się na ich talerzu. I bardzo dobrze! Rosnąca samoświadomość sprawia, że czujemy się zdrowi, a nasza kondycja ulega poprawie. Ważne jest jednak ciągłe zdobywanie coraz większej wiedzy na temat tego, co nam służy, a co nie. Czy olej słonecznikowy nadaje się do pieczenia w piekarniku? A jeśli tak to dlaczego? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

butelka oleju stojąca na talerzu

Czym jest olej rafinowany?

Olej jest jednym z podstawowych produktów, który gości w polskich domach. Zwiększająca się świadomość na temat żywienia sprawia jednak, że coraz więcej osób zadaje sobie pytanie: jaki olej warto wybrać? Dyskusja toczy się przede wszystkim na temat tego, czy oleje rafinowane są dobre dla naszego zdrowia. Jaka jest prawda? I co warto wiedzieć o olejach rafinowanych? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czytaj więcej...

rzepak i olej rzepakowy

Co charakteryzuje nierafinowany olej rzepakowy?

Rozlewnie oleju spożywczego oferują wiele różnych produktów. W Internecie można znaleźć mnóstwo  informacji i porad dotyczące tego, które z nich nadają się do smażenia, a które należy stosować wyłącznie na zimno. Przed wyborem odpowiedniego produktu, warto zapoznać się z jego opisem. Jednym z częściej wybieranych tłuszczów jest nierafinowany olej rzepakowy. Czym się charakteryzuje, do czego można go używać i co jeszcze warto wiedzieć na jego temat?

Czytaj więcej...