Blog
Oleje roślinne w gastronomii
Olej roślinny w gastronomii odpowiedzialny jest za wiele zadań, jednak przede wszystkim uznawany jest za rewelacyjny nośnik smaku. Dodaje on rewelacyjnego aromatu dressingom do sałatek, a także pozwala na dokładne wysmażenie steka lub schabowego. Lokale gastronomiczne muszą jednak przykładać bardzo dużą wagę do wyboru oleju roślinnego. Ważne, by w kuchni restauracyjnej znalazł się zarówno olej, który idealnie nadaje się do smażenia, a więc charakteryzuje się wysokim stopniem dymienia, ale również taki, który można użyć do przygotowania sałatki.
Rodzaje olejów roślinnych
Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze roślinne znacznie lepiej wpływają na nasz organizm niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego? Składają się one w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oleje roślinne stosuje się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, ponieważ posiadają liczne właściwości odżywcze. Sprawdź, które z nich są najbardziej popularne, jakie mają zastosowanie i dlaczego warto ich używać.
Co określamy mianem frytury?
Osoby niezwiązane z gastronomią zazwyczaj poprawnie kojarzą pojęcie frytury z procesem smażenia, jednak nie potrafią dokładnie powiedzieć, czym ona jest. Fryturą nazywamy tłuszcz jadalny o dużej odporności na wysokie temperatury. Co warto o nim wiedzieć?
Jak powstaje olej rafinowany?
W ostatnich latach często można było usłyszeć stwierdzenie, że olej nierafinowany jest zdrowszy niż rafinowany. To nieprawda. Obecnie wielu dietetyków podkreśla, że rafinacja nie wpływa negatywnie na odżywcze wartości oleju, nie zmienia też profilu zwartych w nim cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Rafinowany olej zdecydowanie warto spożywać: cechuje się on m.in. wysoką zawartością witaminy E i steroli, które odpowiadają za obniżanie cholesterolu.