Fakty i mity na temat olejów roślinnych

Oleje roślinne stanowią podstawowy składnik naszej diety i są w niej niezbędne, a mimo to wokół nich narosło sporo mitów i nieporozumień. Szczególnie dużo mówi się o szkodliwości rafinowanego oleju rzepakowego; tymczasem jest to olej roślinny równie wartościowy, co olej słonecznikowy. Sprawdź, dlaczego warto w kuchni mieć go zawsze pod ręką.

MIT Rzepakowy olej rafinowany jest gorszy od tłoczonego na zimno

FAKT Rafinowany olej rzepakowy jest tak samo wartościowy jak ten, tłoczony na zimno

Jednym z powtarzanych mitów na temat oferowanego przez nas rafinowanego oleju rzepakowego jest ten, dotyczący jego rzekomej niskiej wartości odżywczej. Tymczasem olej rafinowany jest niemniej wartościowy od oleju, tłocznego na zimno. Posiada bardzo zbliżoną zawartość kwasów omega-3, a sam proces rafinacji pomaga usuwać niepożądane zanieczyszczenia. Rafinowany olej rzepakowy idealnie nadaje się do smażenia nawet w bardzo wysokich temperaturach, a dzięki zawartości kwasów omega-3 wykazuje działanie przeciwnowotworowe i spowalnia proces starzenia się komórek.

 

MIT Olej rzepakowy jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe

FAKT Rafinowany olej rzepakowy ma niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych

Mówi się także, że olej rzepakowy bogaty jest w kwasy tłuszczowe nasycone, co również jest stwierdzeniem błędnym. Ze wszystkich olejów roślinnych ma ich bowiem najmniej, bogaty jest za to w nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • oleinowy,
  • linolowy,
  • linolenowy.

Dzięki takiemu składowi olej rzepakowy obniża skutecznie poziom cholesterolu we krwi i poprawia funkcjonowanie mózgu.

MIT Olej rzepakowy jest bogaty w szkodliwy kwas erukowy

FAKT Zawartość kwasu erukowego w oleju rzepakowym nie przekracza 0,7%

Część konsumentów obawia się stosowania oleju rzepakowego ze względu na rzekomą dużą zawartość w jego składzie kwasu erukowego, szkodliwego dla organizmu człowieka. Na skutek jednak obróbki ziaren, zawartość tego naturalnie występującego w rzepaku kwasu zmniejszona została maksymalnie do 0,7%! Warto także zadawać sobie sprawę, że Kodeks Żywnościowy określa dopuszczalną zawartość kwasu erukowego w oleju rzepakowym na poziomie 2%.

Warto zatem stosować rafinowany olej rzepakowy, aby dłużej zachować młodość i witalność!

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.