Różnice między olejem rafinowanym, a nierafinowanym

O tym, czym jest rafinacja, pisaliśmy dokładnie w poprzednich wpisach. Najprościej mówiąc, jest to proces oczyszczania oleju z wykorzystaniem różnego rodzaju środków, w tym chemicznych. Podczas rafinacji olej poddaje się działaniu wysokich temperatur, stąd powstało mylne twierdze, że niszczone są w nim pożądane dla zdrowia składniki, a oleje nierafinowane są zdrowsze. Jak jest naprawdę?

Olej nierafinowany

Olej nierafinowany zachowuje swoje naturalne właściwości, to jest smak i zapach. Jest on oczywiście źródłem tłuszczów, niezbędnych dla funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jednak brak rafinacji sprawia, że pozostają w nim substancje, które mogą być bardzo szkodliwe (wręcz rakotwórcze) dla ludzkiego organizmu, zwłaszcza gdy olej jest podgrzewany do wysokich temperatur. Dlatego nie nadaje się on do smażenia potraw, może być używany tylko na surowo. Jest też bardzo wrażliwy na światło i utlenianie. Dlatego mimo przechowywania go w chłodnym miejscu, ma tendencje do szybkiego jełczenia. Oleje nierafinowane mają szerokie zastosowanie w dermatologii, sprawdzają się też w świetnie w popularnym ostatnio olejowaniu włosów.

Olej rafinowany

Oleje rafinowane podczas produkcji tracą  fosfolipidy z lecytynami, które wykazują korzystne działanie na funkcjonowanie układu nerwowego. Jednak zawartość kwasów omega-3 w nim nie zmienia się, olej rafinowany też bogaty jest w witaminę E i sterole roślinne. Rafinacja usuwa  natomiast zawieszone w oleju białka, szkodliwe wolne kwasy tłuszczowe, środki ochrony roślin i metale, dlatego też olej rafinowany jest o wiele lepszym wyborem dla osób z alergiami. Oleje rafinowane nie mają smaku i zapachu, co jest często pożądaną cechą – nie zmieniają one smaku potraw. Można ich używać do smażenia potraw, a ponieważ mają wysoką temperaturę dymienia, gwarantują komfort pracy w kuchni. Oleje rafinowane dodatkowo mają dłuższe terminy przydatności i nie jełczeją w temperaturze pokojowej, łatwiej więc je przechowywać i transportować. To z kolei przekłada się też na to, że są tańsze.