Rodzaje olejów roślinnych 

Nie od dziś wiadomo, że tłuszcze roślinne znacznie lepiej wpływają na nasz organizm niż tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego? Składają się one w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. omega-3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oleje roślinne stosuje się nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce, ponieważ posiadają liczne właściwości odżywcze. Sprawdź, które z nich są najbardziej popularne, jakie mają zastosowanie i dlaczego warto ich używać. 

Który olej wybrać? 

Oleje roślinne najczęściej pochodzą z pestek, ziaren, a także orzechów. Można podzielić je ze względu na roślinę, z której są wydobywane, a są to m.in.:

  • olej rzepakowy,
  • olej z pestek winogron,
  • olej słonecznikowy, 
  • oliwa z oliwek,
  • olej kokosowy, 
  • olej palmowy, 
  • olej sezamowy. 

To jedynie część dostępnych na rynku olejów, które wydają się najbardziej popularne. Warto dodać, że oleje roślinne, które są jadalne, charakteryzują się odpowiednią temperaturą  dymienia. Co to oznacza? To, że im wyższa temperatura dymienia, tym olej roślinny bardziej nadaje się do smażenia. Wszystko to, ponieważ zawarte w olejach roślinnych kwasy tłuszczowe omega-3, pod wpływem wysokiej temperatury - szybko się utleniają, tracąc swoje prozdrowotne właściwości. 

Najlepsze, bo polskie

Dla wielu ludzi  może być ogromnym zaskoczeniem fakt, że jednym z najlepiej wpływających na nasze zdrowie olejów roślinnych jest olej rzepakowy. Wyróżnia się on bardzo wysoką zawartością kwasów omega-3 oraz kwasu oleinowego. Co więcej - znajdziemy w nim również znacznie bardziej korzystny stosunek kwasów omega-3 i omega-6 niż w oleju słonecznikowym, z nasion winogron, sojowym czy sezamowym. Wynosi on 2:1, a więc jest bardzo optymalny pod względem żywieniowym. Warto też wspomnieć, że posiada również bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie. Do zalet należy dodać również wysoką zawartość witamin E i K, a także prowitaminy A.