Blog

oleje roślinne

Kryteria wyboru olejów roślinnych

To, jaki olej rafinowany wybierzemy; rzepakowy, słonecznikowy czy słonecznikowy wysokooleinowy, zależy przede wszystkim od celu, w jakim chcemy go użyć i od rodzaju potraw, jakie będziemy przygotowywać. Zapoznaj się z naszym krótkim przewodnikiem, aby wiedzieć, co stosować w swojej kuchni.

Czytaj więcej...

jaki olej

Co zaliczamy do olejów spożywczych?

Oleje spożywcze to oleje, uzyskiwane z roślin i służące do obróbki różnego rodzaju potraw. Najzdrowsze i najpopularniejsze są rafinowane oleje spożywcze:

Czytaj więcej...

olej słonecznikowy

Właściwości oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy jest jednym z najpopularniejszych produktów do przygotowania potraw smażonych oraz sosów do sałatek. Jego wykorzystanie to niezwykle korzystna opcja, ponieważ posiada wiele zdrowotnych właściwości pozytywnie wpływających na stan organizmu oraz samopoczucie. Wobec tego nie dziwi także to, że wykorzystywany jest jako komponent do tworzenia domowych, ekologicznych kosmetyków.

Czytaj więcej...

produkcja oleju

Fakty i mity na temat olejów roślinnych

Oleje roślinne stanowią podstawowy składnik naszej diety i są w niej niezbędne, a mimo to wokół nich narosło sporo mitów i nieporozumień. Szczególnie dużo mówi się o szkodliwości rafinowanego oleju rzepakowego; tymczasem jest to olej roślinny równie wartościowy, co olej słonecznikowy. Sprawdź, dlaczego warto w kuchni mieć go zawsze pod ręką.

Czytaj więcej...

produkcja oleju

Dystrybucja oleju krok po kroku

Wydawać by się mogło, że olej dystrybuowany jest tak, jak wiele innych artykułów spożywczych. Osoby z branży wiedzą jednak, że nie jest to prawdą. Podlega on bowiem pod przepisy „pakietu przewozowego”, gdyż jest tzw. towarem wrażliwym. O co chodzi?

Czytaj więcej...

oleje roslinne

Czy olej roślinny szkodzi zdrowiu?

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób interesuje się zbilansowaną dietą i zdrowym trybem życia. Jednak większość z nich nie ma wykształcenia dietetycznego, a podejmując decyzje zakupowe, kieruje się zaleceniami podanymi w plotkarskich magazynach, na przeróżnych forach internetowych czy po prostu reklamami produktów. Dlatego też często powtarzają one mity krążące o żywieniu, przez które zamiast odpowiednio bilansować swoją dietę, tylko ją pogarszają. Jednym z nich jest ten, mówiący, że olej roślinny szkodzi zdrowiu.

Czytaj więcej...

Oleje roślinne — przewóz towarów wrażliwych w systemie sent

Oleje roślinne — przewóz towarów wrażliwych w systemie sent

Osoby spoza branży często nie zdają sobie sprawy z tego, że przewóz olejów spożywczych musi spełniać wymagania systemu monitorowania drogowego towarów (SENT). Nieprzestrzeganie procedur wiąże się z wysokimi karami, sięgającymi nawet  połowy wartości netto przewożonego towaru.

Czytaj więcej...

 Różnice między olejem rafinowanym, a nierafinowanym

Różnice między olejem rafinowanym, a nierafinowanym

O tym, czym jest rafinacja, pisaliśmy dokładnie w poprzednich wpisach. Najprościej mówiąc, jest to proces oczyszczania oleju z wykorzystaniem różnego rodzaju środków, w tym chemicznych. Podczas rafinacji olej poddaje się działaniu wysokich temperatur, stąd powstało mylne twierdze, że niszczone są w nim pożądane dla zdrowia składniki, a oleje nierafinowane są zdrowsze. Jak jest naprawdę?

Czytaj więcej...