Co zaliczamy do olejów spożywczych?

Oleje spożywcze to oleje, uzyskiwane z roślin i służące do obróbki różnego rodzaju potraw. Najzdrowsze i najpopularniejsze są rafinowane oleje spożywcze:

  • rzepakowe,
  • słonecznikowe,
  • słonecznikowe wysokooleinowe.

 W naszym wpisie odkrywamy ich tajemnicę!

Czy charakteryzuje się rafinowany olej rzepakowy?

Rafinowany olej rzepakowy jest bardziej wartościowy od tego, tłocznego na zimno. Posiada bowiem bardzo dużą zawartość kwasów omega-3, a na skutek rafinacji zostają usunięte z niego tylko zanieczyszczenia. Idealnie nadaje się do smażenia nawet w bardzo wysokich temperaturach, wykazuje działanie przeciwnowotworowe i spowalnia proces starzenia się komórek. Co niemniej ważne, rafinowany olej rzepakowy posiada niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych; jest za to bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym w kwas oleinowy, linolowy i linolenowy. Dzięki temu obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia funkcjonowanie mózgu. Warto także zdać sobie sprawę, że zawartość kwasu erukowego w tego typu oleju wynosi maksymalnie do 0,7%.

Jakie są zalety rafinowanego oleju słonecznikowego?

Także dostępny w naszej ofercie rafinowany olej słonecznikowy to produkt uniwersalny, może być bowiem stosowany zarówno do przygotowywania dań na zimno, na przykład sałatek, jak i do smażenia. Podobnie jak rzepakowy, ma istotne właściwości zdrowotne: obniża poziom cholesterolu i poprawia pracę serca. Do swojej diety powinny włączyć go osoby, cierpiące na obniżoną odporność. Jest on bowiem bogaty w antyutleniacze, czyli witaminę E i tokoferole, zwalczające wolne rodniki. Z naszym olejem pozbędziesz się nawracających przeziębień i infekcji, a także będziesz miał więcej energii!

Oleje rafinowane, słonecznikowe wysokooleinowe, czyli właściwie jakie?

Proponowane przez nas rafinowane oleje słonecznikowe wyoskooleinowe charakteryzują się wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego idealnie nadają się do głębokiego smażenia i frytowania. Aktywnie wspomagają leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych, jakich jak łuszczyca, toczeń, a nawet stwardnienie rozsiane. Wpływają pozytywnie na układ krwionośny i spowalniają proces starzenia się organizmu. Jednocześnie mogą być używane do przygotowywania potraw na zimno, na przykład past kanapkowych.