Blog
Jak powstaje olej rzepakowy?
Olej rzepakowy jest jednym z popularniejszych tłuszczów. Duże zainteresowanie tym produktem wynika między innymi z jego niskiej ceny i dobroczynnych właściwości. Mowa tutaj przede wszystkim o tym, że jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego oraz kwasów omega-3 i omega-6. Mimo tego, że znajduje się w większości polskich kuchni, to nie każdy zastanawiał się, jak powstaje. Jak przebiega proces produkcji oleju rzepakowego?
Jaki skład i jakie proporcje powinna zawierać frytura, aby była dobra dla zdrowia?
Frytura cieszy się dużym zainteresowaniem w restauracjach i innych firmach z branży spożywczej. Nazywamy nią jadalny tłuszcz, który wyróżnia się znaczną odpornością na działanie wysokich temperatur. W praktyce oznacza to, że można na nim smażyć prawie dwa razy dłużej niż na zwykłym oleju palmowym. Na temat frytury krąży wiele kontrowersji. Niektórzy uważają, że jest niezdrowa. Jaki powinien być jej skład, aby była dobra dla zdrowia?
3 najzdrowsze oleje roślinne i ich właściwości
Rozlewnie oleju spożywczego produkują różnego rodzaju tłuszcze, a na temat wielu z nich krąży wiele kontrowersji. Które z nich nadają się do smażenia? Które można podawać jedynie na zimno? Które z nich mają korzystny wpływ na zdrowie, a które mogą zaszkodzić. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, przygotowaliśmy zestawienie trzech najzdrowszych olejów roślinnych. Sprawdź, jakie mają właściwości.
Jakie zastosowanie ma frytura w przemyśle?
Fryturą nazywamy jadalny tłuszcz, który jest odporny na wysokie temperatury. Różni się od tradycyjnych olejów przede wszystkim wydajnością. Dzieje się tak, ponieważ wolniej się degraduje. Wszystko dzięki specjalnie opracowanemu składowi. Frytura świetnie się sprawdza wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba smażenia w dużej ilości oleju przez dłuższy czas. Do czego jest wykorzystywana w przemyśle?
Skład kwasów tłuszczowych w olejach roślinnych a ich wpływ na zdrowie
Tłuszcze roślinne są bardzo często wykorzystywane do smażenia czy przygotowywania potraw na zimno. Charakteryzują się przede wszystkim tym, że zachowują płynną konsystencję w temperaturze pokojowej i są ekstrahowane z różnych części roślin, na przykład nasion, pestek, owoców albo kiełków. W olejach roślinnych możemy znaleźć między innymi kwasy tłuszczowe. Jaki jest ich skład i jak wpływają na zdrowie?
Dlaczego olej jełczeje?
Olej, tak samo jak każdy inny produkt spożywczy, może wraz z biegiem czasu ulec zepsuciu. Oczywiście w przypadku bardzo długiego przechowywania jest to w zasadzie nieuniknione, ponieważ każda żywność posiada z góry określony termin przydatności. Warto jednak warto wiedzieć, jak nieco spowolnić ten proces. Czy wiesz, czym jest jełczenie i co powoduje jego powstawanie?
Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?
Nie ulega wątpliwości, że olej słonecznikowy jest jednym z najchętniej używanych tłuszczów w każdej kuchni. Przyjęło się, że jest on wysoce uniwersalny, dlatego wykorzystywany jest do przygotowywania różnego rodzaju potraw. Wiele osób zastanawia się jednak, czy aby na pewno nadaje się on do smażenia.
Korzyści ze stosowania oleju rzepakowego
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej kupowanych olejów roślinnych. Jak sama nazwa wskazuje, powstaje on z nasion rzepaku, czyli rośliny hodowanej w Polsce. Jest to nie tylko świetne źródło tłuszczu, który jest niezbędnym makroskładnikiem diety, ale także wielu innych, cennych wartości odżywczych. Poznaj jego najważniejsze zalety!