Dlaczego olej najlepiej przechowywać w ciemnej butelce?
Olej spożywczy jest jednym z najważniejszych składników w diecie, w tym cennych tłuszczów. Aby zachować jego wartości odżywcze, ważne jest nie tylko wybieranie jakościowego produktu, ale także jego właściwe przechowywanie. Zobacz, dlaczego warto przechowywać go w ciemnej butelce.
Jak przechowywać olej, aby zachował jakość?
Olej najlepiej przechowywać w ciemnej butelce, ponieważ światło może negatywnie wpłynąć na jego jakość i trwałość. Ekspozycja na promienie UV może spowodować utlenianie się tłuszczów, co prowadzi do utraty wartości odżywczych i smaku, a także zmniejsza okres przydatności oleju do spożycia. Butelka ciemna zabezpiecza też olej przed nagrzaniem. Czynnik ten bowiem również może przyspieszyć proces utleniania i prowadzić do pogorszenia jakości oleju. Produkt powinien więc być przechowywany w ciemnym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła, takich jak piekarnik czy kuchenka.
Na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze oleju?
Zajmując się dystrybucją oleju słonecznikowego, zachęcamy do zwrócenia uwagi na kilka szczegółów, które pomogą wybrać lepszy jakościowo produkt. Na rynku dostępne są różne rodzaje olejów spożywczych, np. olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło klarowane czy olej sojowy. Każdy z nich ma inne właściwości i może być odpowiedni dla różnych celów, np. smażenia, sałatek, wypieków itp. Przed zakupem oleju warto zastanowić się, jaki rodzaj najlepiej pasuje do Twoich potrzeb. Należy wybrać więc taki, który zawiera odpowiednią proporcję kwasów tłuszczowych. Warto sprawdzić, czy wybrany olej został tłoczony na zimno. Oznacza to, że proces produkcji odbywa się w niskiej temperaturze, dzięki czemu olej zachowuje więcej wartości odżywczych.