Jakie zastosowanie ma frytura w przemyśle?

Fryturą nazywamy jadalny tłuszcz, który jest odporny na wysokie temperatury. Różni się od tradycyjnych olejów przede wszystkim wydajnością. Dzieje się tak, ponieważ wolniej się degraduje. Wszystko dzięki specjalnie opracowanemu składowi. Frytura świetnie się sprawdza wszędzie tam, gdzie zachodzi potrzeba smażenia w dużej ilości oleju przez dłuższy czas. Do czego jest wykorzystywana w przemyśle?

Frytura wykorzystywana na liniach do smażenia 

Frytura jest wybierana przez wielu przedsiębiorców nie bez powodu. To przede wszystkim duże oszczędności, na przykład w porównaniu do zakupu rafinowanego oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Oprócz tego zapewnia również oszczędność czasu, ponieważ wymaga mniejszej częstotliwości wymiany tłuszczów, a do tego gwarantuje mniejszą ilość odpadów. Jeżeli chodzi o jej zastosowanie, to jest chętnie wybierana przez firmy prowadzące linie do smażenia.

Są to urządzenia o dużych rozmiarów, które służą do przygotowywania wyrobów garmażeryjnych. Dzięki temu produkcja przebiega znacznie szybciej, a w ciągu dnia pracy można otrzymać nawet kilku lub kilkunastokrotnie więcej produktów niż w przypadku tradycyjnego smażenia na oleju. Warto również podkreślić, że będą poddawane obróbce termicznej w takim samym stopniu, więc będą miały bardzo zbliżoną jakość.

Gdzie jeszcze można wykorzystywać fryturę? 

Zastanawiając się nad zastosowaniem frytury, należy wymienić wszelkie branże przemysłu spożywczego i firmy zajmujące się obrotem żywnością oraz żywieniem zbiorowym. Przedsiębiorstwa zajmujące się dystrybucją frytury, sprzedają produkt firmom, które nie tylko smażą frytki, które są kojarzone z głębokim tłuszczem, ale również pączki czy faworki. Oprócz tego frytura doskonale się sprawdzi wszędzie tam, gdzie smażone są duże ilości mięs.

Należy jednak pamiętać, aby wybierać frytury dobrej jakości. Składają się z mieszanki różnych tłuszczów, najczęściej jest to olej rzepakowy, olej słonecznikowy i kokosowy. Najlepiej sięgać po produkty, które są pozbawione tłuszczów palmowych, które negatywnie wpływają na czas przydatności. Frytury, które są produkowane z tłuszczów rafinowanych, doskonale sprawdzają się do głębokiego smażenia, a do tego nie zmieniają zapachu przygotowywanych potraw.