Wady i zalety stosowania frytury

Prowadzenie własnego punktu gastronomicznego jest zadaniem, które wymaga szukania coraz nowszych i bardziej ekonomicznych rozwiązań. Nic więc dziwnego, że niesłabnącym zainteresowaniem cieszy się frytura. Czym ona jest? Jakie są jej wady i zalety? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czym jest frytura?

Frytura tworzona jest z kilku różnych rodzajów tłuszczów i olejów, takich jak m.in. olej rzepakowy, olej słonecznikowy, czy olej kokosowy. W niektórych wariantach pojawiają się także tłuszcze zwierzęce i dodatki, które ulepszają jej stosowanie np. poprzez zmniejszenie pienienia się tłuszczu w czasie smażenia. Rozróżniamy frytury płynne, półpłynne, a także stałe.

Nasza firma jako producent frytury podkreśla, że korzystanie z niej daje korzyści ekonomiczne i wygodę. Jakie są jednak dodatkowe zalety?

Zalety i wady frytury

Stosowanie frytury ma bardzo wiele zalet. Jakich?

Oto najważniejsze z nich:

  • zminimalizowanie niekorzystnych przemian zachodzących w tłuszczu podczas smażenia (np. utlenianie lub hydroliza),
  • możliwość wykorzystywania frytury niemal dwa razy dłużej niż zwykłego tłuszczu,
  • użytkowanie frytury nie prowadzi do zadymiania kuchni, co zwiększa komfort i bezpieczeństwo pracy kucharzy,
  • frytura jest wymieniana rzadziej niż standardowe tłuszcze, co oszczędza czas załogi i minimalizuje ilość odpadów,
  • frytura sprawdza się do smażenia każdego dania, serwowanego zarówno na gorąco, jak i na zimno,
  • frytura nie zmienia smaku dań i nie pozostawia na nich tłustej, nieapetycznej warstwy.

A jakie są wady frytury? Jedyna wada związana jest z faktem, że smażenie na głębokim tłuszczu prowadzi do zwiększenia kaloryczności posiłków. Takie dania nie są polecane dla osób na diecie.

Jeśli więc chcesz wykorzystać zalety frytury, zachęcamy do sprawdzenia naszej oferty.