Utylizacja zużytego oleju roślinnego od A do Z

Oleje roślinne są wykorzystywane zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w lokalach gastronomicznych. Oczywiście to właśnie w restauracjach używane są na ogromną skalę. Jak przebiega utylizacja dużych ilości zużytego oleju? I dlaczego należy ją przeprowadzać rozsądne? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Zużyty olej roślinny – dlaczego groźny?

Olej roślinny jest ważnym produktem, który służy do przygotowywania wielu różnych dań. W restauracjach wykorzystywane są różne jego wersje, w tym olej słonecznikowy i olej rzepakowy – producent oleju słonecznikowego. Niestety, po użyciu olej roślinny traci swoje walory smakowe, zamieniając się w tzw. olej posmażalniczy (ang. UCO, czyli used cooking oil).

Z powodu dużych ilości wytworzonego odpadu polskie prawo nakazuje, by taki olej został odpowiednio zmagazynowany, a następnie zutylizowany. Zabronione jest wylewanie go do instalacji ściekowej lub wyrzucanie do standardowych odpadów.

Co zrobić ze zużytym olejem roślinnym?

Zużyty olej roślinny powinien zostać oddany do wyspecjalizowanej firmy, która zajmuje się jego odbiorem i utylizacją. Oczywiście firmy te odbierają jedynie duże ilości odpadów. Właśnie dlatego współpracują tylko z punktami, gdzie olej wykorzystywany jest na szeroką skalę. Restauracje magazynują zużyty olej w specjalnych beczkach, a gdy zbiorą większą jego ilość, kontaktują się z wybraną firmą.

Dzięki korzystaniu z usług profesjonalnej firmy zajmującej się odbiorem zużytego oleju:

  • mamy pewność, że działamy zgodnie z obowiązującym prawem,
  • przyczyniamy się do ochrony środowiska,
  • możemy skupić się na tym, co tak naprawdę ważne, czyli na smacznym gotowaniu,
  • zyskujemy dokumenty, które stanowią potwierdzenie oddania odpadów, co jest szczególnie ważne w czasie kontroli.