Co wybrać do smażenia frytek: olej czy fryturę?

Kto z nas nie kocha chrupiących, złocistych frytek? I choć dietetycy podkreślają, że nie są one do końca zdrowe, to mała przekąska raz na jakiś czas z pewnością świetnie poprawia humor. Jednak jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie frytek? Co wybrać: olej czy fryturę? Temat ten omawiamy w naszym artykule.

Czym jest frytura?

Na początek warto wyjaśnić, czy w ogóle jest frytura. Termin ten oznacza tłuszcz jadalny, który wykazuje dużą odporność na działanie wysokiej temperatury. Jest on także stabilny, dzięki czemu można korzystać z niego niemal dwa razy dłużej – w porównaniu ze standardowym olejem. Podczas smażenia frytura nie tworzy szkodliwego dymu, co znacznie zwiększa komfort pracy.

Frytura oferowana przez naszą firmę to wysokiej jakości produkt oparty jedynie na olejach roślinnych: oleju rzepakowym i słonecznikowym. Nasze produkty mają szerokie zastosowanie, ponieważ sprawdzają się zarówno do tzw. smażenia płytkiego, jak i smażenia na głębokim tłuszczu.

Co wybrać: olej, czy fryturę?

Która opcja jest więc korzystniejsza: olej, czy frytura? Temat ten warto rozważyć na kilku płaszczyznach.

Pierwsze zagadnienie to jakość. Jak już wspomnieliśmy frytura składa się z oleju rzepakowego i słonecznikowego. Chodzi więc o ten sam tłuszcz, który znajduje się w każdej kuchni i restauracji. Co za tym idzie jakość również jest taka sama – o ile wybieramy dobre propozycje, które nie zawierają oleju palmowego.

Właściciele restauracji powinni zwrócić także uwagę na koszty. Praktyka pokazuje bowiem, że korzystanie z frytury jest bardziej opłacalne. Produkt ten wolniej degraduje, dobrze znosi wysokie temperatury i nie traci swojego smaku. To sprawia, że frytura nie musi być wymieniana tak często jak tradycyjny olej.