Co to znaczy, że olej jest z pierwszego tłoczenia?

Kupując olej musimy nie tylko zdecydować czy będzie to olej rzepakowy, słonecznikowy czy też z innych mniej powszechnych źródeł tłuszczu. Producenci starają się wszędzie podkreślić wyjątkowość produktu wyszczególniając informacje na temat tłoczenia, rafinacji itp. - w związku z czym wybór staje się jeszcze bardziej skomplikowany. Szczególnie często podkreślony jest fakt, że dany olej pochodzi z pierwszego tłoczenia. W tym celu warto dowiedzieć się więcej o tym, o czym dokładnie informują nas etykiety na butelkach olejów spożywczych.

Na czym polega proces pierwszego tłoczenia?

Przede wszystkim należy wspomnieć, że tłoczeniem nazywana jest metoda pozyskiwania oleju przez wyciskanie. Wykorzystywana jest do tego specjalna prasa do wygniatania nasion, z których finalnie uzyskiwany jest produkt. Etykieta wspominająca, że olej pochodzi z pierwszego tłoczenia informuje o tym, że dany olej powstał z jednokrotnego tłoczenia surowca. Ma to bardzo korzystny wpływ na jakość produktu, bowiem dzięki temu, że był tłoczony tylko raz, zachowuje swoje najcenniejsze wartości. Do tych wartości należą przede wszystkim kwasy omega-3 i omega-6, sterole roślinne czy ważne dla naszego organizmu witaminy.

Zaraz po wyprodukowaniu oleje z pierwszego tłoczenia charakteryzują się tym, że posiadają zawiesinę bądź osad na dnie butelki. W związku z tym produkt zazwyczaj poddawany jest rafinacji, czyli procesowi polegającemu na oczyszczeniu zawartości.

Czy olej rafinowany jest gorszy?

Istnieje wiele różnych opinii na temat procesu rafinacji oleju. Niektórzy podają, że na tym etapie olej traci wiele cennych wartości, przez co nie jest już tak zdrowy. Największy wpływ ma jednak nie sam proces oczyszczania, co dbałość producenta oleju spożywczego o zachowanie jakości podczas wszystkich etapów wytwarzania produktu. W związku z tym, fakt że olej był rafinowany nie musi świadczyć o gorszej jakości. Warto natomiast brać uwagę m.in. renomę hurtowni dystrybuującej dany produkt.

Należy również podkreślić, że proces oczyszczania posiada kilka zalet, które sprawiają, że olej rafinowany jest wręcz bezpieczniejszą opcją dla konsumenta. Przede wszystkim dzięki rafinacji produkt jest wolny od wszelkich niepożądanych i potencjalnie szkodliwych substancji. Co więcej usuwane zostają katalizatory utleniania, co powoduje, że olej może być przechowywany znacznie dłużej - bez utraty walorów odżywczych oraz kulinarnych.