Jak powstaje oliwa z oliwek?

Tłuszcze są jednym z podstawowych elementów zdrowej diety. Jednym z najbardziej cenionych tłuszczy wśród konsumentów jest oliwa z oliwek, która korzystnie wpływa na organizm. Jest bogata w minerały, kwasy omega-3 i omega-6, a do tego zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego czy chorób związanych z wiekiem. Dodatkowo ma wiele zastosowań kulinarnych. Dzięki temu można na niej smażyć, dodawać ją do pizzy, sałatek czy przekąsek. W jaki sposób powstaje oliwa z oliwek?

Zbiory i przygotowanie oliwek 

Oliwa z oliwek jest alternatywą dla oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Aby otrzymać dobrej jakości oliwę, niezbędne jest zebranie oliwek w odpowiednim momencie. Właśnie dlatego do produkcji oliwy wykorzystywane są oliwki, które jeszcze nie są czarne ani zielone. Dodatkowo muszą zostać oczyszczone z gałązek czy innych zanieczyszczeń pod ciśnieniem, a następnie myte wodą. Tak przygotowane oliwki mogą zostać poddane procesowi miażdżenia. Wykorzystywany jest do tego bęben. Warto wspomnieć, że już na tym etapie produkcji oliwy można jej nadać charakterystyczny smak – im więcej obrotów bębna, tym ostrzejszy smak oliwy.

Podgrzewanie, rotowanie, filtrowanie 

Proces powstawania oliwy z oliwek składa się z wielu etapów. Po zmiażdżeniu oliwek z pestkami w bębnie gotowa miazga jest umieszczana w specjalnych zbiornikach, wówczas rozpoczyna się proces podgrzewania. Niezwykle istotne jest, by nie trwał zbyt długo, a temperatura nie osiągnęła zbyt wysokiego poziomu. Właśnie dlatego proces podgrzewania powinien trwać kwadrans, natomiast optymalna temperatura to 25-26 stopni Celsjusza.

Następnie tak przygotowaną masę należy oddzielić od wody. Ten etap odbywa się w maszynie rotującej. Na końcu oliwa poddawana jest filtrowaniu, choć ten etap nie jest konieczny. Niefiltrowana oliwa również jest bardzo wartościowa, jednak jest zdatna do spożycia przez krótszy okres. Filtrowany lub niefiltrowany płyn jest przechowywany w specjalnych zbiornikach. Tak przygotowaną oliwę można butelkować i wtedy jest gotowa do spożycia przez klienta końcowego.