Jak przechowywać oleje spożywcze?

Oleje spożywcze wymagają szczególnego przechowywania. Zanim jednak odpowiemy na pytanie, jak przechowywać oleje spożywcze, sprawdźmy, jakie produkty się do nich zaliczają.

 

Oleje spożywcze, czyli właściwie jakie?

Oleje spożywcze pozyskiwane są z roślin. Zaliczamy do nich:

  • rafinowane oleje rzepakowe,
  • rafinowane oleje słonecznikowe,
  • oleje słonecznikowe wysokooleinowe.

Dostępne w naszej ofercie oleje rzepakowe posiadają bardzo dużą zawartość kwasów omega-3 i nadają się do smażenia nawet w bardzo wysokich temperaturach. Posiadają ponadto właściwości przeciwnowotworowe oraz spowalniają proces starzenia się komórek. Co więcej, oleje rzepakowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym w kwas oleinowy, linolowy i linolenowy, dzięki czemu obniżają poziom cholesterolu we krwi i poprawiają funkcjonowanie mózgu.

Niemniej popularny olej słonecznikowy doskonale sprawdza się zarówno podczas przygotowywania dań na zimno, jak i na ciepło. Obniża poziom cholesterolu i poprawia pracę serca, a także wzmacnia odporność. Używając regularnie oleju słonecznikowego pozbędziesz się nawracających przeziębień oraz infekcji.

Wysokooleinowa odmiana oleju słonecznikowego przeznaczona jest z kolei do głębokiego smażenia i frytowania. Wspomaga leczenie chorób alergicznych oraz autoimmunologicznych, pozytywnie wpływa na układ krwionośny i spowalnia proces starzenia się organizmu.

Jak powinno przechowywać się oleje spożywcze?

Przede wszystkim, wbrew obiegowej opinii, olejów spożywczych nie powinno się przechowywać w lodówce, wystarczy temperatura pokojowa. Nie powinno się ich natomiast narażać na ekspozycję na wysokie temperatury. Dlatego też oleje spożywcze nie mogą stać w pobliżu miejsc emisji ciepła, czyli na przykład przy kuchence, piekarniku lub kaloryferze. Najlepiej jest przechowywać je w szczelnych, ciemnych butelkach. Warto pamiętać, że oleje spożywcze, narażone na złe warunki przechowywania tracą nie tylko swoje właściwości smakowe, lecz przede wszystkim zdrowotne oraz odżywcze.

Bardzo ważny jest również czas, przez który można przechowywać olej spożywczy po jego otwarciu. W przypadku oleju rzepakowego będzie to jeden rok, podobnie w przypadku oleju słonecznikowego.

Należy zdać sobie sprawę, że jedynie oleje spożywcze przechowywane w prawidłowy sposób zachowują pełnię swoich właściwości odżywczych, smakowych i zdrowotnych. Warto wygospodarować w swojej kuchennej szafce miejsce na oferowane przez nas oleje spożywcze.