Jakie potrawy przygotowywać na oleju rzepakowym, a jakie na słonecznikowym?

Choć zarówno rzepakowy, jak i słonecznikowy nazywamy olejami, to różnią się one od siebie wieloma parametrami, które sprawiają, że nadają się do przygotowywania konkretnych potraw.

Czym charakteryzuje się olej rzepakowy?

Olej rzepakowy powstaje z popularnej rośliny – rzepaku. Jest bardzo zdrowy, gdyż stanowi doskonałe źródło kwasu oleinowego i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego składzie znajduje się zaledwie niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, za to bardzo duża ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu jego stosowanie rewelacyjnie wpływa na ludzki organizm, regulując ciśnienie i wspomagając pracę serca.

Olej rzepakowy to rodzaj tłuszczu jednonienasyconego, który zachowuje stabilność przy podgrzewaniu nawet do bardzo wysokiej temperatury, dlatego można go używać do płytkiego i głębokiego smażenia, duszenia, pieczenia lub po prostu jako cenny dodatek do gotowania (np. do komponowania dressingów sałatkowych). Olej ten to jak widać bardzo uniwersalny produkt, którego nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

Czym charakteryzuje się olej słonecznikowy?

To drugi po względem popularności olej stosowany w naszym kraju. W jego składzie odnaleźć można między innymi wysoką zawartość witaminy E oraz cennych fitosteroli. Kupując rafinowany olej słonecznikowy, zyskujesz doskonały produkt nadający się do stosowania w wielu potrawach. Proces rafinacji sprawia, iż olej taki ma o wiele wyższą temperaturę dymienia, w związku z czym można go bezpiecznie używać do smażenia różnych potraw.

Olej słonecznikowy jest więc tłuszczem nadającym się do wykorzystywania zarówno w daniach przygotowywanych na zimno, jak i na gorąco.

Rafinowany czy nierafinowany?

Jeżeli masz zamiar używać oleju do smażenia i pieczenia, wybierz olej rafinowany. Ma on wyższą temperaturę dymienia, dzięki czemu nie wydziela podczas smażenia rakotwórczej substancji – akroleiny. Oleje nierafinowane są za to idealne do dań na zimno.