Możliwa ilość uzyskania oleju z 1 tony ziarna rzepaku podczas tłoczenia ?

W procesie tłoczenia z jednej tony ziaren rzepaku uzyskać można aż trzysta trzydzieści trzy litry oleju. Wyróżnić można dwa sposoby tłoczenia oleju: na zimno i na gorąco. Sprawdź, na czym polega każdy z nich i jakie zalety ma rzepakowy olej tłoczony.

Na czym polega tłoczenie oleju na gorąco, a jak na zimno?

Pierwszym etapem tłoczenia oleju rzepakowego na gorąco jest wstępne tłoczenie nasion na gorąco w temperaturze 80°C. Pozostałą część tłuszczu rozpuszcza się heksanem, a następnie z powstałej mieszaniny mechanicznie oddziela się część płynną. Powstałą oleistą maź przepuszcza się przez przegrzaną parę wodną.

Drugim etapem procesu tłoczenia na gorąco jest rafinacja oleju, mająca na celu usunięcie z niego zanieczyszczeń i poprawienie jego stabilności. Rafinacja pozwala również pozbyć się z oleju katalizatorów utleniania, dzięki czemu olej możemy dłużej przechowywać, nie martwiąc się o utratę jego walorów odżywczych i smakowych. Kolejną zaletą oferowanych przez nas rafinowanych olejów roślinnych jest ich większa odporność na obróbkę termiczną. Dzięki temu oleju można używać do smażenia nawet w bardzo wysokich temperaturach.

Na koniec olej tłoczny na gorąco zostaje odwodniony przegrzaną parą wodnej w temperaturze 240 st. C i przy obniżonym ciśnieniu.

Drugim sposobem tłoczenia olejów roślinnych jest tłoczenie na zimno. Służą do tego specjalne prasy ślimakowe, w których stała temperatura nie przekracza 40°C. Tłoczenie ziaren rzepaku na zimno w prasach pozwala zachować mikroelementy oleju, a także jego naturalne właściwości biochemiczne. Po tłoczeniu na zimno olej schładzany jest do temperatury 4-10 °C, a następnie zabezpieczony przed dostępem światła i powietrza.

Jakie są zalety olejów tłoczonych?

Tłoczone oleje roślinne stanowią cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach. Bogate w przeciwutleniacze, zapobiegają procesom starzenia. Warto zdać sobie sprawę, że kwasy tłuszczowe pomagają zapobiegać i leczyć choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę oraz otyłość. Zmniejszą ryzyko zachorowania na nowotwór, a także wspierają układ odpornościowy. Działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Ponadto oferowane przez nas rafinowane oleje roślinne zawierają cenne fitosterole, zmniejszające ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego, a także działające przeciwbakteryjnie, oraz tokoferole, czyli odmianę witaminy E. Dostarczana regularnie w odpowiednich ilościach do organizmu zapobiega nowotworom, miażdżycy, chorobom układu krążenia, Parkinsonowi i Alzheimerowi.

Rafinowany olej rzepakowy jest przez nas dostarczany luzem autocysterną lub kontenerami IBC, w butelkach o pojemnościach pół, jeden, trzy i pięć litra oraz w pojemnikach dziesięcio i dwudziestolitrowych.